Svårt att prioritera vid stress?

Stress skrivbordKanske har du fått höra att du borde prioritera när du känner dig alltför stressad och i samma sekund känt att det är omöjligt. Allt är lika viktigt, det går inte, inte just nu…

Det är helt naturligt!

När vi stressar förbrukar vår hjärna stora mängder energi och för att se till att energin räcker till vår överlevnad börjar hjärnan att energispara. Den stänger ner de processer som behövs minst för att se till att vår organism har tillräckligt med energi för att överleva. En av de processer som inte påverkar vår överlevnad nämnvärt (åtminstone i historiskt perspektiv) är vår analytiska förmåga, alltså stänger hjärnan ner den funktionen vid kraftig stress. Utan denna förmåga blir de svårt att prioritera, det som i vanliga fall skulle vara enkelt att förstå blir plötsligt obegripligt och känslan av stress förstärks ytterligare.

Det är dags att be om hjälp…en vän, en kollega, en chef, någon som känner dig och din situation och som kan hjälpa dig att prioritera det som är viktigast just nu med målet att få ner stressnivån så att hjärnan återigen kan använda hela sin potential och du själv kunna fatta de beslut som gynnar dig och din hälsa.

Ta ett andetag och känn efter hur det känns i din kropp just nu…..