Har du tid att inte ta en paus?

SolitudeNär man frågar människor i Sverige om vad de skulle vilja ha mer av så är det inte ovanligt att svaret blir “tid”. Ändå har vi alla lika mycket av den varan, så precis som vid stress är det den subjektiva upplevelsen som är viktig och inte timmarna eller minuterna i sig.

Mycket av det vi gör dagligen, jobbar, tränar eller umgås med familjen, kan upplevas jobbigt och stressande bara för att vi saknar tiden för det. Visst vore det skönt att få ett par extra timmar på dygnet, men det är nog tveksamt om det skulle göra någon skillnad för oss i längden. Vi kan istället prova att ändra förhållningssätt till tiden, hur vi ser på den.

Går det att tänka att vi “har” tid istället för att tänka att det “tar” tid?  Kanske kan tiden få komma till oss istället för att springa ifrån oss. Genom att fokusera på det som är precis här och nu till 100% finns till och med möjligheten att uppleva att tiden försvinner.

Att “hitta” egen tid är inte enkelt, men vi har alla tid och vi kan välja vad vi vill göra med den. En stunds vila mitt på dagen motsvarar enligt forskningen ca 1,5 timmes nattsömn. I vilan återhämtar sig kropp och själ, vi hittar lösningar på problem som synts olösliga när vi inte stannat upp, plötsligt känns tiden inte som en fiende utan som en vän.

Har du tid att inte ta en paus?

Pausövning:
Stanna upp där du är just nu och lyssna intensivt efter vilka ljud du hör runt omkring dig. Om det är möjligt så slut dina ögon och iaktta vilka tankar som rör sig i ditt huvud och vilka känslor du har i kroppen. Bara iakkta och försök att undvika att värdera dina tankar och känslor utan se dem precis för vad de är…just bara tankar och känslor, inte sanningar. Ta några långsamma, djupa andetag och slappna av i magen så att du får bättre plats för dina lungor att vidgas. Öppna dina ögon och låt stunden du haft med dig själv följa med dig vidare i din dag.

Bra att veta:
Genom att andas långa, djupa, långsamma andetag signalerar du till hjärnan att allt är i sin ordning och att det är ok att slappna av och släppa eventuella spänningar som finns i din kropp. Det finns ingen fara och du behöver inte vara redo att fly eller fäkta. Allt är som det ska just nu!