Återhämtning i vardagen

strand_semesterKan det räcka att ta det lugnt några veckor om året för att hålla stress och trötthet borta eller går det att ta en intensivvecka med återhämtning och sedan lagra den till den stressiga perioden som kommer?

Några som har förstått vikten av återhämtning är idrottsmän. De vet att om kroppen inte löpande får tid att läka och återhämta sig så går det inte att prestera på toppnivå. Med för hård träning utan återhämtning uppstår skador som gör man tvingas till att stanna upp.

Det här gäller inte bara idrottsmän utan även i arbetslivet och i vardagslivet. För att kunna prestera i det dagliga behövs löpande återhämtning, inte bara under några veckor på sommaren. Om inte det sker, uppstår ibland negativa effekter av stress i form av trötthet, huvudvärk, muskelvärk, sömnbesvär osv. Men hur ofta stannar vi upp i vardagen och tar några extra andetag och lyssnar in vad kroppen behöver?

Med löpande återhämtning under stressade perioder klarar kroppen alldeles utmärkt av att återställa de normala nivåerna av stresshormoner. Det absolut viktigaste för detta är sömnen. Med en god nattsömn i lagom mängd minimeras risken att drabbas av negativa effekter av stress.

Utöver en god nattsömn behövs dock återhämtningen också byggas in i vardagen. På många arbetsplatser skapas nu fysiska platser för tystnad och reflektion och medarbetarna erbjuds kurser i Mindfulness för att ge verktyg att bygga in återhämtning i vardagen. Dock är det fortfarande i många fall skambelagt att säga på sin arbetsplats att man behöver vila eller återhämta sig trots att det är bevisat att effektiviteten och prestationen ökar med hjälp av återhämtning.

Chefer och ledare kan underlätta genom att bygga in återhämtningen i vardagen på arbetstid. Enkla övningar i form av att, ett par gånger per dag, under 3-4 minuter stanna upp, blunda och ta några djupa andetag och fokusera på hur det känns i kroppen, har visat sig ge positiva fysiska effekter. Att skapa en psykisk arbetsmiljö där vikten av att ta återkommande pauser för reflektion och återhämtning är kommunicerad av ledningen, samt att skapa en fysik plats för detta, är en investering för både företag och individ.

Det är i vardagen som återhämtningen behöver byggas in och det är i vardagen som skillnaden kommer att märkas. De lugna, sköna semesterveckorna kan sedan få sätta en skön guldkant på tillvaron.