Vädret – en stressfaktor

sol och regn

Visst är det härligt med sommar och sol, semestern är här eller närmar sig med stormsteg. Men vad händer med dig när det regnar, blåser och är 10 grader varmt när du planerat att ligga i hängmattan och återhämta dig?

Är det möjligt att hitta ett lugn att bära med sig inuti som är mer eller mindre oberoende av hur omständigheterna runt omkring dig ser ut?

Oro inför framtiden
Själv är jag väldigt rädd för åska och igår sade prognosen att det var dags igen! I det läget kan jag välja att fokusera på det som ev. kan komma att ske, planera för vad jag ska göra om/när åskan kommer, titta på prognosen, följa satellitbilder och bygga upp oron i kroppen. Eller så tittar jag på himlen och ser hur det ser ut. ”just nu finns det inga åskmoln” och njuta av stunden som är just nu, utan åska, och stanna där i tanke och känsla för jag vet ju inte ens om det blir någon! Just igår kom ingen åska, molnen skingrades och det blev en vacker kväll. Tänk om jag hade oroat mig hela eftermiddagen, då hade jag missat att njuta av allt det fina som var. Visst hade det kunnat bli åska, men då hade jag haft kraft nog att hantera det jag behövt göra då jag inte gjort slut på energin på att oroa mig för det som ev. skulle komma.

Att vara här och nu
Mindfulness – att vara här och nu är ett förhållningssätt där fokus läggs på det som är just nu utan att lägga en värdering i detta. När det gäller vädret så skulle det till exempel kunna låta så här: ”nu regnar det” utan att lägga till ”jag avskyr regn, nu kommer det att bli en så’n där dålig sommar igen”. Poängen blir att det enda vi vet är ju det vi har framför oss just nu. Vi vet att det regnar, men inte eg. hur det kommer att se ut nästa dag eller nästa vecka. Och om man kan begränsa tanken till att gälla just nu så kan det vara helt ok att det regnar, tända lite ljus, krypa upp i soffan med en bok, eller bara dra täcket över huvudet och somna om. OM man tänker att det bara är just nu……

Inre och yttre stress
Stress ligger både i inre och yttre omständigheter. Vädret kan bli en bra lärare i att välja att inte låta sig stressas av sådant vi ändå inte kan påverka. Hur vi än kämpar kan vi inte förändra vädret så varför inte lägga den energin på att göra något bra och trevligt istället. Vi har en begränsad mängd energi att använda och eftersom alla känslor och tankar kräver energi så behöver vi välja och välja bort var vi vill lägga den.

Att tänka annorlunda är inget som går av sig själv eller som är enkelt, men med träning så går det! En daglig övning i fokus gör skillnad när du hamnar i en situation där du behöver tänka annorlunda. Nedan följer en fokusövning om du vill börja träna upp din förmåga att fokusera på det som är här och nu.

Jag tänker välja att se regnet som en träning i att acceptera sådant jag inte kan förändra och att behålla mitt inre lugn trots omständigheter, en regnig sommar kan komma att bli ett riktigt bra träningsläger! Vill du anta utmaningen?

Gör en bra dag!

 

Fokusövning
Sätt dig eller lägg dig i en position där du kan vila men ändå vara vaken och alert. Blunda om du vill eller fokusera blicken framför dig på markan. Känn in hur din andning är just nu. Andas några lite längre andetag och känn hur luften passerar genom svalget, ner i lungorna och magen och ut igen. Flytta fokus från din andning till att lyssna intensivt efter vilka ljud som fångar din uppmärksamhet. Prova sedan att ta tag i din uppmärksamhet och fokusera på ett av ljuden. Lyssna intensivt! Släpp sedan din uppmärksamhet fri och se vad den väljer att fokusera på, ljud, känslor eller tankar eller kanske flyttar den hela tiden fokus. Ta återigen tag i uppmärksamheten och flytta tillbaka den till din andning, styr andningen med långa djupa andetag och känn efter hur det känns i kroppen. Avsluta övningen med att låta andningen flyta fritt och öppna sedan ögonen och ta in allt som dina ögon visar dig just här och nu.

 

Upprepa gärna övningen under 5-10 minuter dagligen, vill du kan du också välja att istället för att fokusera på ljud, fokusera på tankar, känslor eller på hur olika delar i din kropp känns just här och nu.